FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


Email Newsletter icon, E-mail List icon Sign up for FishNews

 
 

April 2014 HMS Advisory Panel Meeting

 
 
Spring 2014 Advisory Panel Meeting
Sheraton Hotel • 8777 Georgia Ave. • Silver Spring, MD 20910
April 3-4, 2014

 

Agenda & Meeting Materials

Thursday - April 3, 2014
TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 9:30
(60 min)
New Members Orientation Margo Schulze-Haugen, HMS
 •   Presentation: Introduction to HMS Advisory Panel
10:00 - 10:15
(15 min)
Welcome
Introductions of Facilitator, Advisory Panel, and Staff
Agenda Overview
Jonathan Raab,
Facilitator
10:15 - 11:15
(60 min)
Overview of Recent Activities
Rulemaking not otherwise on the agenda
Litigation
New Observer reporting procedures
Shark Conservation Act of 2010
Billfish Conservation Act of 2012
New website format
ICCAT 2013 Outcomes/Updates
Bluefin tuna, Swordfish, Albacore
Unique Vessel Identifiers and other ICCAT Monitoring, Control & Surveillance
 
Electronic Bluefin Tuna Catch Document
HMS Staff
  •   Presentation: HMS Management Overview
11:15 - 12:00
(45 min)
Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) & Protected Resources Endangered Species Act Updates USFWS (TBD) & Angie Somma, Office of Protected Resources
  •   Presentation: Endangered Species Act Listing Updates
Presentation: CITES Listing Updates
12:00 - 1:15     - Lunch -    
1:15 - 2:00
(45 min)
Enforcement Update NOAA Enforcement & USCG Staff
National Vessel Monitoring System Rule
  •   Presentation: Coast Guard
 
  • Presentation: HMS Enforcement Overview
2:00 - 2:30
(30 min)
Essential Fish Habitat Update
  •   Presentations: EFH Update
HMS Staff
2:30 - 2:45     - Break -    
2:45 - 4:15
(90 min)
Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management - Comment Summary HMS Staff
  •   Presentation: Draft Amendment 7 Comment Summary
  • Materials: Draft Amendment 7 Comment Summary Document
4:15 - 5:00
(45 min)
Bluefin Tuna 2014 Specifications Proposed Rule HMS Staff
 •   Presentation: 2014 Bluefin Tuna Proposed Specifications
5:00 - 5:30
(30 min)
Public Comment  
5:30     - Adjourn -      
Friday - April 4, 2014
TIME SUBJECT PRESENTER
8:15 - 8:30
(15 min)
Reconvene Jonathan Raab,
Facilitator
8:30 - 10:00
(90 min)
Amendment 5b on Dusky Sharks Predraft
Detailed Presentation and Panel Discussion
HMS Staff
  •   Presentation: Amendment 5b Predraft
Materials: Predraft for Amendment 5b to the 2006 Consolidated HMS FMP
10:00 - 10:45
(45 min)
Recreational Updates
National Recreational Summit
Large Pelagic Survey Redesign
HMS Staff & Dr. Ron Salz, Office of Science and Technology Staff
  •   Presentation: Recreational Fishing Update
10:45 - 11:00     - Break -    
11:00 - 11:30
(30 min)
NOAA Fisheries Leadership Introduction Eileen Sobeck, Assistant Administrator for Fisheries
 
11:30 - 12:00
(30 min)
HMS Research Plan Progress Updates, Challenges & Open Discussion
Detailed Presentation and Panel Discussion
HMS Staff
  •   Presentation: HMS Research Plan
12:00 - 1:15     - Lunch -     
1:15 - 2:15
(60 min)
Amendment 6 on Shark Fisheries Predraft
Detailed Presentation and Panel Discussion
HMS Staff
 •   Presentation: Amendment 6 Predraft
 •   Materials: Predraft for Amendment 6 to the 2006 Consolidated HMS FMP
2:15 - 2:45
(30 min)
Public Comment  
2:45 - 3:00
(15 min)
Wrap-Up
  •   Presentation: HMS Advisory Panel: Priorities and Next Steps
 
3:00     - Adjourn -      
Meeting Transcripts
Thursday, April 3  
Friday, April 4