FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


 
 

March 2016 HMS Advisory Panel Meeting

 
 
Spring 2016 Advisory Panel Meeting
DoubleTree by Hilton • 8120 Wisconsin Ave. • Bethesda, MD 20514
March 29-31, 2016

 

Draft Agenda & Meeting Materials



 
Tuesday - March 29, 2016

Conference call: 1-888-566-6157; Participant Code: 5998985
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=ee08141a7a0cf50251a257df9d3b931fa; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
9:00 - 10:00
(60 min)
HMS 101 Introduction for New Members HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: Introduction to Atlantic Highly Migratory Species Management & Advisory Panel
10:30 - 11:15
(45 min)
Welcome, Introductions, and Overview of Recent Activities Bennett Brooks, Facilitator and HMS Division Staff
 •  Regulatory Actions, Landings, & Tournament Updates
   •  Exempted Fishing Permit Updates
   • Endangered Species Act Updates
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Overview
11:15 - 11:45
(30 min)
ICCAT 2015 Update Dr. John Graves
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: ICCAT 2015 Update
11:45 - 12:30
(45 min)
Law Enforcement Update NOAA Fisheries Law Enforcement, General Counsel, & USCG Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Enforcement Officer Program
  •   Presentation: USCG Atlantic HMS Overview
 •   Presentation: HMS Enforcement Update
12:30 - 2:00     - Lunch -    
2:00 - 3:15
(75 min)
International Updates
Updates on the Illegal, Unregulated, & Unreported (IUU) Task Force, International Trade Data System Proposed Rule, Traceability Proposed Rule, & FAO Caribbean Billfish Project
NOAA Fisheries Office of International Affairs & Seafood Inspection & HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: FAO Common Oceans Program Caribbean Billfish Project
 • Materials: The Caribbean Billfish Management and Conservation Plan
Presentation: Updates from the Office for International Affairs and Seafood Inspection
3:15 - 3:45
(30 min)
Electronic Bluefin Tuna Catch Document (eBCD) Rulemaking Update HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: eBCD Final Rule
3:45 - 4:00     - Break -    
4:00 - 5:45
(105 min)
Atlantic Bluefin Tuna Management
Review of 2015 Bluefin Tuna Fishery & Overview of Amendment 7 Implementation
HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion  
 
  •   Presentation: Bluefin Tuna Management
  Bluefin Tuna Recent Fishery Trends
 
5:45 - 6:00
(15 min)
Public Comment  
6:00     - Adjourn -      
Wednesday - March 30, 2016

Conference call: 1-888-282-0431; Participant Code: 9825698
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=ee29585c757454c5e48b292d7dc2fc95f; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 Reconvene Bennett Brooks, Facilitator
8:30 - 10:00
(90 min)
Breakout Sessions  
 • Feedback on Bluefin Tuna Amendment 7 Individual Bluefin Quotas, Electronic Monitoring, & Other Aspects of the Fishery
   • Potential Changes Before and During the 3-Year Review
 
  •   Materials: Breakout Session Topics and Trigger Questions
10:00 - 10:15     - Break -    
10:15 - 11:30
(75 min)
Breakout Session Report Out  
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Coming Soon
  Coming Soon
11:30 - 12:00
(30 min)
HMS Recreational Tournament Survey Update HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: HMS Recreational Tournament Survey
 •   Materials: HMS Recreational Tournament Survey Flyer
12:00 - 1:30     - Lunch -    
1:30 - 3:00
(90 min)
Atlantic Shark Management
Updates on Draft Amendment 5b on Dusky Shark Measures, Final Amendment 9 on Smoothhound Management, Shark Assessment Schedule, & Blacknose Shark Issues
HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Amendment 9
  •   Presentation: Blacknose Shark Management
3:00 - 3:15     - Break -    
3:15 - 5:00
(105 min)
Atlantic HMS Essential Fish Habitat Amendment 10 with 2016 Shark Season Rule & Lemon Shark Discussion HMS Division & NOAA Fisheries Southeast Fisheries Science Center Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Essential Fish Habitat / Shark Discussions
  •   Presentation: Lemon shark: an update on biology fisheries and status
5:00 - 5:30
(30 min)
Public Comment  
5:30 - 6:00
(30 min)
Atlantic Swordfish Permit Characteristics Discussion  
 
  •   Materials: Swordfish Permit Characteristics Chart
 
   
6:00     - Adjourn -    
Thursday - March 31, 2016

Conference call: 1-800-593-9960; Participant Code: 5039500
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=e9dc5e094b476fc2b3621dfbe73e9cd6c; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 Reconvene Bennett Brooks, Facilitator
8:30 - 9:30
(60 min)
Deepwater Horizon Pelagic Longline Project Update NOAA Fisheries Office of Habitat Conservation Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Pelagic Longline Bycatch Reduction Project – Implementation Update
9:30 - 10:00
(30 min)
NOAA Fisheries Leadership Remarks Eileen Sobeck, Assistant Administrator for Fisheries
10:00 - 10:15     - Break -    
10:15 - 11:15
(60 min)
Bycatch-Related Updates NOAA Fisheries Office of Sustainable Fisheries Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: National Bycatch Update
11:15 - 12:00
(45 min)
Meeting Wrap Up and HMS Division Priorities Presentation HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: Wrap Up Presentation
12:00     - Adjourn -