FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


 
 

March 2015 HMS Advisory Panel Meeting

 
 
Spring 2015 Advisory Panel Meeting
DoubleTree by Hilton • 8120 Wisconsin Ave. • Bethesda, MD 20514
March 10-12, 2015

 

Draft Agenda & Meeting Materials



Webinar Information
Tuesday - March 10, 2015
TIME SUBJECT PRESENTER
9:00 - 10:00
(60 min)
HMS 101 Introduction for New Members HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: Introduction to Atlantic HMS Management & Advisory Panel
10:30 - 11:15
(45 min)
Welcome, Introductions, and Overview of Recent Activities Suzanne Lea, Facilitator and HMS Division Staff
 •  2014 ICCAT Recommendations
   •  International Maritime Organization (IMO) Number Implementation
   • Bluefin Tuna Actions and Updates
   • Shark Actions and Updates
   • Landings Updates
   • Tournament Updates
   • Endangered Species Act Updates
   • Electronic Bluefin Tuna Catch Document (eBCD) Update
   •  National Rulemaking Updates
 
  •   Presentation: HMS Management Overview
  •   Materials: 2015 Atlantic BFT Recent Fishery Trends
11:15 - 12:00
(45 min)
National Recreational Policy Overview Danielle Rioux, Office of Sustainable Fisheries
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Saltwater Recreational Fisheries Policy
12:00 - 1:30     - Lunch -    
1:30 - 3:30
(120 min)
Amendment 7 on Bluefin Tuna Management – Overview of Final Rule & Updates on Implementation HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentations: Atlantic Bluefin Tuna Management
  Implementation of Amendment 7
  Individual Bluefin Quota (IBQ) System Review
  •   Materials: IBQ Troubleshooting Guide
3:30 - 3:45     - Break -    
3:45 - 4:30
(45 min)
2015 Swordfish Specifications and Landings Updates HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion  
 
  •   Presentation: 2015 Swordfish Quota Specifications
 
4:30 - 5:15
(45 min)
Draft Atlantic HMS Essential Fish Habitat 5-Year Review HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion  
 
  •   Presentation: Essential Fish Habitat 5-Year Review
  •   Materials: Draft EFH 5-Year Review
 
5:15 - 5:30
(15 min)
Public Comment  
5:30     - Adjourn -      
Wednesday - March 11, 2015
TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Reconvene Suzanne Lea, Facilitator
8:45 - 9:30
(45 min)
Magnuson-Stevens Act National Standard Overview Wes Patrick, Office of Sustainable Fisheries
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Proposed Revisions to NS 1, 3, & 7 Guidelines
9:30 - 10:00
(30 min)
Smoothhound Shark Stock Assessment Update Enric Cortes and Dean Courtney, NOAA Fisheries Southeast Fisheries Science Center
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Gulf of Mexico Smoothhound Stock Assessment
  Atlantic Smooth Dogfish Stock Assessment
10:00 - 10:30
(30 min)
NOAA Fisheries Leadership Remarks (tentative) Samuel Rauch, Deputy Assistant Administrator for Regulatory Programs
10:30 - 10:45     - Break -    
10:45 - 11:45
(60 min)
Shark Amendment 9 (Smoothhound Sharks) Update HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Update on Draft Amendment 9
  •   Materials: Amendment 9 Web Page
11:45 - 1:15     - Lunch -    
1:15 - 2:00
(45 min)
Dusky Shark Update HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Dusky Shark Update
2:00 - 3:30
(90 min)
Shark Amendment 6 Presentation HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Draft Amendment 6
  •   Materials: Amendment 6 Web Page
3:30 - 3:45     - Break -    
3:45 - 4:15
(30 min)
Electronic Dealer Reporting (eDealer) and Quota Monitoring Update HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: eDealer and Quota Monitoring of Atlantic HMS
4:15 - 5:00
(45 min)
Office of Sustainable Fisheries Strategic Plan Lindsay Fullenkamp, Office of Sustainable Fisheries
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Strategic Plan Development
5:00 - 5:30
(30 min)
Public Comment  
5:30     - Adjourn -    
Thursday - March 12, 2015
TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Reconvene Suzanne Lea, Facilitator
8:45 - 10:00
(75 min)
Overview of NOAA Fisheries Research Priorities and Funding Opportunities HMS Division Staff and NOAA Fisheries Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: HMS Research Priorities & Funding Opportunities
  •   Materials: Atlantic HMS Management-Based Research Priorities
10:00 - 10:15     - Break -    
10:15 - 11:00
(45 min)
HMS Electronic Technology Implementation Plan HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Electronic Technologies Implementation Plan
  •   Materials: Atlantic HMS Electronic Technology Implementation Plan
11:00 - 11:15
(15 min)
Public Comment  
11:15 - 11:30
(15 min)
Meeting Wrap Up and HMS Division Priorities Presentation HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: Priorities and Next Steps
11:30     - Adjourn -