FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


 
 

May 2017 HMS Advisory Panel Meeting

 
 
May 2017 Advisory Panel Meeting
Sheraton Silver Spring • 8777 Georgia Ave.  • Silver Spring, MD 20910
May 9-11, 2017

 

Draft Agenda & 
Meeting Materials



 
Tuesday - May 9, 2017

Conference call: 800-988-9688; Participant code: 1653020
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=e0446e1faea6f4c843c8cf39dccc59e4e ; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 9:30
(60 min)
New Member Orientation HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: Introduction to Atlantic HMS Management and Advisory Panel
 
9:30 - 9:45
(15 min)
Welcome and Introductions Bennett Brooks, Facilitator & HMS Division Staff 
9:45 - 10:30
(45 min)
Overview of Recent Activities/Rulemaking HMS Division Staff
 • Regulatory Actions, Landings, and Tournament Updates
 • Exempted Fishing Permit and Stock Assessment Updates
 • International Updates
 • Other Business for Meeting Agenda
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Overview
  •   Handout: HMS Research and Funding Sources
 
10:30 - 12:00
(90 min)
Atlantic Shark Management: Dusky Sharks
Updates on Amendment 5b Final Environmental Impact Statement, Final Rule, and Outreach Plans
HMS Division Staff
   •  Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Amendment 5b: Final Measures & Implementation
 
12:00 - 1:30     - Lunch -    
1:30 - 3:00
(90 min)
National Rulemaking & Policy Updates: National Standard 1 Guidelines, Ecosystem-Based Fishery Management Policy, and Allocation Policy HMS and Sustainable Fisheries Division Staff
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: National Standard 1 Guidelines - Summary of 2016 Revisions
•   Presentation: National Standard 1 Guidelines: Atlantic HMS Management Implications
  •   Presentation: EBFM Roadmap
  •   Presentation: Allocation Policy
 
3:00 -3:15     - Break -    
3:15 - 3:45
(30 min)
NOAA/NOAA Fisheries Leadership Remarks Samuel D. Rauch, III, Acting Assistant Administrator for Fisheries
3:45 - 4:45
(60 min)
National Rulemaking & Policy Updates Continued: National Bycatch Strategy and Standardized Bycatch Reporting Methodology HMS Division Staff
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: National Bycatch Reduction Strategy
 •   Presentation: Standardized Bycatch Reporting Methodology
 
4:45 - 5:15
(30 min)
Caribbean Management Issues/Options
HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Caribbean Fisheries
5:15 - 5:30
(15 min)
Public Comment  
5:30     - Adjourn -      
5:45
No Host Social  
Wednesday - May 10, 2017

Conference call: 800-988-9688; Participant code: 1653020
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=e7d50d6d4e19c2443a201cff86633f370; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Reconvene Bennett Brooks, Facilitator
8:45 - 10:00
(75 min)
Atlantic Bluefin Tuna Management
Review of 2016-2017 Fishery Trends and Amendment 7 Implementation, Including 3-Year Review Planning
HMS Division Staff
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Atlantic Bluefin Tuna
 
10:00 - 10:15     - Break -    
10:15 - 12:00
(105 min)
Enforcement Updates, Including HMS Recreational and Commercial Permitting, Reporting, and Compliance Requirements
NOAA Fisheries Office of Law Enforcement, United States Coast Guard, and HMS Division Staff
 
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Permitting and Reporting Regulations
 •   Presentation: U.S. Coast Guard Commercial Fishing Vessel Safety
•   Presentation: U.S. Coast Guard Atlantic HMS Fisheries Enforcement Overview
•   Presentation: Best Practices in Atlantic Bluefin Tuna Law Enforcement
12:00 - 1:30     - Lunch -    
1:30 - 2:00
(30 min)
Review of Regulatory Change Requests HMS Division Staff 
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Requests for Regulatory Changes
2:00 - 2:30
(30 min)
Public Comment  
2:30 - 5:00
(150 min)
Breakout Groups HMS Division Staff 
   • Recreational Roundtable Listening Session
- Recreational Survey Updates
   • Commercial Roundtable Listening Session
- General Category Cost Earnings Study
 
  •   Presentation: Recreational Roundtable Discussion
  •   Presentation: Atlantic HMS Recreational Economic Surveys
  •   Presentation: Atlantic Tunas General Category Cost Earnings Study
5:00     - Adjourn -      
Thursday - May 11, 2017

Conference call: 800-988-9688; Participant code: 1653020
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=e8d4b15fd18b8146b7413110ae40f5511; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
8:45 - 9:00
(15 min)
Reconvene Bennett Brooks, Facilitator
9:00 - 10:15
(75 min)
Report out from Breakout Groups All
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: AP Regulation Request Ranking Exercise
 
10:00 - 10:15     - Break -    
10:30 - 11:15
(45 min)
Introduction to National Marine Sanctuary Program and Designation Process
NOAA Office of Marine Sanctuaries Office
 
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: National Marine Sanctuary Program
  •   Handout: Sanctuary Designation Process Overview
  •   Handout: Sanctuary Nomination Process Diagram
11:15 - 11:45
(30 min)
Meeting Wrap Up & HMS Division Priorities HMS Division Staff 
   • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: Wrap Up Presentation
11:45     - Adjourn -      
Meeting Transcripts
Tuesday, May 9  
Wednesday, May 10  
Thursday, May 11