FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


 
 

September 2016 HMS Advisory Panel Meeting

 
 
Fall 2016 Advisory Panel Meeting
Sheraton Silver Spring • 8777 Georgia Ave.  • Silver Spring, MD 20910
September 7-8, 2016

 

Draft Agenda & 
Meeting Materials



 
Wednesday - September 7, 2016

Conference call: 1-888-469-2188; Participant Code: 7954019
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=eec1bb32466dd8905125c5db01b539623; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
9:00 - 10:00
(60 min)
Welcome, Introductions & Overview of Recent Activities Bennett Brooks, Facilitator & HMS Division Staff
 • Regulatory Actions, Landings & Tournament Updates
 • Exempted Fishing Permit Updates
 • Other Business for Meeting Agenda
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Overview
  •   Presentation: U.S. Coast Guard Enforcement Update
 
10:00 - 12:00
(120 min)
Atlantic Shark Management: Dusky Sharks
Updates on Dusky Shark Stock Assessment & Draft Amendment 5b on Dusky Shark Measures
NOAA Fisheries Southeast Fisheries Science Center & HMS Division Staff
   •  Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: SEDAR 21 (Dusky Shark) Stock Assessment Update
  • Presentation: Amendment 5b Timeline
 
12:00 - 1:30     - Lunch -    
1:30 - 2:00
(30 min)
NOAA Fisheries Leadership Remarks Samuel Rauch, Deputy Assistant Administrator for Regulatory Programs
2:00 - 3:15
(75 min)
Atlantic Bluefin Tuna Management
Review of 2016 Bluefin Tuna Fishery, Including Amendment 7 Implementation, Observer Programs & 3-Year Review Planning
HMS Division & NOAA Fisheries Southeast Fisheries Science Center Staff
   • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: BFT Fisheries in Review and Amendment 7 Updates
 
3:15 - 3:45
(30 min)
Swordfish Directed/Tunas Longline Vessel Upgrading Proposed Rule HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Vessel Upgrade Proposed Rule
3:45 - 4:00     - Break -    
4:00 - 4:45
(45 min)
Individual Bluefin Quota Proposed Rule HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Upcoming IBQ Inseason Transfer Proposed Rule
4:45 - 5:45
(60 min)
HMS Recreational Issues
Recent Marlin Post-Release Mortality Science & Marine Recreational Information Program HMS Regional Action Plan
Dr. John Graves & HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion  
 
  •   Presentation: White Marlin Post-Release Mortality Science
  •   Presentation: MRIP Regional Implementation Plan
 
5:45 - 6:00
(15 min)
Public Comment  
6:00     - Adjourn -      
6:00 - 7:00
(60 min)
No Host Informal Social  
Thursday - September 8, 2016

Conference call: 1-888-469-2188; Participant Code: 7954019
Webinar: https://noaaevents2.webex.com/noaaevents2/onstage/g.php?MTID=e9fcef19f3c43ce6255dfad07807a71f4; Event password: NOAA

TIME SUBJECT PRESENTER
8:45 Reconvene Bennett Brooks, Facilitator
9:00 - 10:30
(90 min)
Atlantic HMS Essential Fish Habitat Draft Amendment 10 HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Draft Amendment 10
10:30 - 10:45     - Break -    
10:45 - 11:15
(30 min)
Atlantic Shark Management: 2017 Commercial Quotas, Retention Limits & Opening Dates Proposed Rule HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: 2017 Atlantic Shark Season Proposed Rule
11:15 - 12:00
(45 min)
Atlantic Shark Management: Atlantic Commercial Small Coastal Shark Retention Limit Proposed Rule HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Modifying Retention Limit for Small Coastal Sharks
12:00 - 1:30     - Lunch -    
1:30 - 2:15
(45 min)
Regional Fishery Management Council Updates Council Representatives
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Mid-Atlantic Fishery Management Council
  •   Presentation: New England Fishery Management Council
2:15 - 3:00
(45 min)
Atlantic HMS Caribbean Fisheries Management HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Atlantic HMS Caribbean Fisheries
3:00 - 3:15     - Break -    
3:15 - 4:15
(60 min)
International Updates
Updates on the Illegal, Unregulated & Unreported (IUU) Task Force, International Trade Data System, Traceability & Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) Proposals
NOAA Fisheries Office of Int'l Affairs & Seafood Inspection & Protected Resources Staff
 • Presentation, Questions & Answers
   • HMS Advisory Panel Discussion
 
  •   Presentation: Trade Regulations, ITDS, and IUU Task Force Updates
  •   Presentation: CITES Update
4:15 - 4:45
(30 min)
National Rulemaking & Policy Updates NOAA Fisheries Office of Sustainable Fisheries Staff
 
  •   Presentation: National Policy and Rulemaking Updates
4:45 - 5:00
(15 min)
Public Comment  
5:00 - 5:15
(15 min)
Meeting Wrap Up & HMS Division Priorities Presentation HMS Division Staff
 • Presentation, Questions & Answers
 
  •   Presentation: HMS Advisory Panel Wrap-Up
5:15     - Adjourn -    
Meeting Transcripts
Wednesday, September 7  
Thursday, September 8