FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


 
 

September 2013 HMS Advisory Panel Meeting

 
 
Fall 2013 Advisory Panel Meeting
Sheraton Hotel • 8777 Georgia Ave. • Silver Spring, MD 20910
September 9-12, 2013

 

Agenda & Meeting Materials

Monday - September 9, 2013
TIME SUBJECT PRESENTER
9:00 - 9:30
(30 min)
Welcome
Introduction of Facilitator, Advisory Panel, and Staff
Agenda Overview
Scott McCreary
Facilitator
9:30 - 10:15
(45 min)
Overview of Recent Activities
Rulemaking not otherwise on the agenda
ICCAT Updates
Litigation Updates
CITES Updates
HMS Research Plan Update
   
HMS Staff
  •   HMS Management Overview
  •   Atlantic Bluefin Tuna Recent Trends
10:15 - 10:45
(30 min)
Endangered Species Act Updates
Scalloped and Great Hammerhead Sharks
Dusky Sharks
Whale Sharks
   
Maggie Miller, Office of Protected Resources
  •   Endangered Species Act Listing Updates
10:45 - 11:00     - Break -     (15 min)  
11:00 - 11:30
(30 min)
Electronic Dealer Reporting Update HMS Staff
  •   eDealer Update
  •   eDealer Webpage
11:30 - 12:00
(30 min)
Enforcement Update NOAA Enforcement & USCG Staff
  •   HMS Enforcement Overview
  •   U.S. Coast Guard Atlantic HMS Update
12:00 - 1:15     - Lunch -
1:15 - 1:45
(30 min)
NMFS Leadership Update Sam Rauch, Acting Assistant Administrator for Fisheries
1:45 - 2:45
(60 min)
Final Amendment 8 on Commercial Swordfish Management HMS Staff
  •   Amendment 8: Commercial Swordfish Management
  •   Final Rule
  •   Final Environmental Assessment (large file)
  •   Listserv Notice
  •   Amendment 8 Webpage
2:45 - 3:00     - Break -     (15 min)  
3:00 - 4:00
(45 min)
Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management - Overview Presentation HMS Staff
 •   Amendment 7: Overview of Proposed Bluefin Tuna Management Measures
 •  Proposed Rule
 •  Draft Environmental Impact Statement (large file)
 • Listserv Notice
 • Stanley et al., 2011: The advantages of an audit over a census approach to the review of video imagery in fishery monitoring
 • NOAA Fisheries Office of Policy Electronic Monitoring White Papers
 • Environmental Defense Fund Electronic Monitoring: Lessons Learned and Recommendations for Further Development
 • Amendment 7 Webpage
4:00 - 4:30
(30 min)
Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management, Part 1: Quota Allocation - Presentation and Panel Discussion HMS Staff
  •   Amendment 7: Proposed Quota Allocation
4:30 - 5:30
(60 min)
Public Comment  
5:30     - Adjourn -      
Tuesday, September 10, 2013
TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Reconvene Scott McCreary
Facilitator
8:45 - 9:15
(30 min)
Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management, Part 2: Individual Bluefin Quota
  •   Detailed Presentation and Panel Discussion
   
HMS Staff
  •   Amendment 7: Proposed Individual Bluefin Quotas
9:15 - 9:45
(30 min)
Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management, Part 3: Area Management and Performance Criteria
  •   Detailed Presentation and Panel Discussion
   
HMS Staff
  •   Amendment 7: Proposed Area Management and Performance Criteria
9:45 - 10:00     - Break -     (15 min)  
10:00 - 10:30
(30 min)
Alternative Gear Research: Preliminary Results NOAA Fisheries Staff
  •   Alternative Gear Research Update
10:30 - 11:00
(30 min)
Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management, Part 4: Other Measures
  •   Detailed Presentation and Panel Discussion
   
HMS Staff
  •   Amendment 7: Other Proposed Measures
11:00 - 12:00
(30 min)
Small Group Discussion - Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management
12:00 - 1:15     - Lunch -
1:15 - 2:15
(60 min)
Small Group Discussion - Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management (continued)
2:15 - 2:30     - Break -     (15 min)  
2:30 - 4:30
(120 min)
Reports Out from Small Group Discussions on Draft Amendment 7 on Bluefin Tuna Management
  •   Full Panel Discussion
4:30 - 5:30
(60 min)
Public Comment
5:30     - Adjourn -
Wednesday - September 11, 2013
TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Reconvene Scott McCreary
Facilitator
8:45 - 10:15
(90 min)
Shark Issues and Updates
  •   Amendment 5a on Scalloped Hammerhead, Blacktip, and Blacknose Sharks
  • Amendment 5b on Dusky Sharks
  • Amendment 6 on the Future of the Shark Fishery
   
HMS Staff
  •   Amendments 5a and 5b Updates
  •   Amendment 6: Future of the Shark Fishery Update
  •   Amendment 5 Split Listserv Notice
  •   Amendment 5a Final Rule
  •   Amendment 5a Final Environmental Impact Statement (large file)
  •   Amendment 5a Listserv Notice
  •   Amendment 5b Notice of Intent Listserv
  •   Amendment 5 Webpage
  •   Future of the Shark Fishery Webpage
10:15 - 10:30     - Break -     (15 min)  
10:30 - 11:00
(30 min)
Recreational Action Agenda
  •   National and HMS Updates
   
Russell Dunn, National Policy Advisor and HMS Staff
  •   Atlantic HMS Recreational Action Agenda
11:00 - 12:00
(60 min)
LPS Survey Redesign Update Dr. Ron Salz, Office of Science and Technology
  •   LPS Survey Design Update
12:00 - 1:15     - Lunch -    
1:15 - 2:30
(75 min)
U.S. - Bahamas Maritime Boundary Department of State Staff
  •   U.S. - Bahamas Maritime Border
2:30 - 3:00
(30 min)
Shark and Billfish Conservation Acts - Rulemaking Updates NOAA Fisheries, Domestic Fisheries Staff
  •   Shark and Billfish Conservation Acts Rulemaking Updates
3:00 - 3:15     - Break -     (15 min)  
3:15 - 4:00
(45 min)
Billfish Management Discussion
  •   Western Central Atlantic Fisheries Commission Billfish Initiative
   
HMS Staff and Dr. Russell Nelson
  •   Caribbean Billfish Conservation and Management Plan
  •   Program Framework Document
4:00 - 4:30
(60 min)
Public Comment
4:30     - Adjourn -    
Thursday - September 12, 2013
TIME SUBJECT PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Reconvene Scott McCreary
Facilitator
8:45 - 9:30
(45 min)
Vessel Monitoring System Proposed Rule Presentation HMS Staff
  •   Proposed VMS Reporting Requirements
  •   Proposed Rule
  •   Listserv Notice
  •   VMS Webpage
9:30 - 10:00
(30 min)
International Trade Updates
  •   Electronic Bluefin Tuna Catch Document
  •   International Trade Data System Update
   
Dr. Christopher Rogers,
Office of International Affairs
  •   Electronic Bluefin Tuna Catch Document
  •   International Trade Data System Update
10:00 - 10:15     - Break -     (15 min)  
10:15 - 10:45
(30 min)
Compendium to HMS Management Measures Project HMS Staff
  •   Atlantic HMS Compendium
10:45 - 11:15
(30 min)
Public Comment
11:15 - 12:00
(45 min)
HMS Advisory Panel Priorities & Next Steps HMS Staff
  •   HMS Advisory Panel: Priorities & Next Steps
12:00     - Adjourn -