FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


Email Newsletter icon, E-mail Newsletter icon, Email List icon, E-mail List icon Sign up for FishNews

2009 February CCC Meeting

2009 Council Coordination Committee Meeting
Crowne Plaza Hotel  •  Silver Spring, MD
February 25-26, 2009
 
<< Back to CCCAGENDA
Wednesday - February 25, 2009
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
9:00 - 10:00
(60 min)
Welcome Comments and Open Session with Councils Jim Balsiger
10:00 - 10:30
(30 min)
Marine Protected Areas Update Sam Rauch
Presentations & Handouts
NMFS Policy Directive 01-114-01 - Regional Fishery Management Council Consultation in MPA Nomination Process
10:30 - 10:45     - Break -     (15 min)  
10:45 - 12:00
(75 min)
Budget Issues (General Update and FY 2009 Allocation)
 
Gary Reisner

Alan Risenhoover
  • Council Base Funding
  • LAPPs Funding
  • Stipends
  • RFMC Outreach Budget
Presentations & Handouts
Office of Management and Budget CCC Budget Issues Presentation
RFMC Funding Proposal for Council Education and Outreach Initiatives
12:00 - 1:30     - Lunch -     (90 min)  
1:30 - 3:00
(90 min)
PPBES and Performance Metrics
 
Alan Risenhoover
Galen Tromble
Presentations & Handouts
NOAA Ecosystem Goal Fisheries Management Program Performance Measures and Strategic Planning
3:00 - 3:15     - Break -     (15 min)  
3:15 - 4:15
(60 min)
Five Year Grants Award Cycle and Rolling FY2009 Funds Into the Next Grant Rimas Liogys
Presentations & Handouts
Fishery Management Councils Executive Director Session Grants
4:15 - 4:45
(30 min)
Observer Costs Comparison Samantha Brooke
Presentations & Handouts
NMFS Observer Programs
4:45 - 5:30
(45 min)
Maintaining Complete Council FMPs Sam Rauch
  • Administrative Record
  • FOIAs
Presentations & Handouts
Memo: NOAA Guidelines on Compiling an Agency Administrative Record
S.2488 - OPEN Government Act of 2007
5:30     - Adjourn -
Thursday - February 26, 2009
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:30 - 10:00
(90 min)
MSRA Implementation
 
Alan Risenhoover

Gordon Colvin

Bill Michaels

Steve Leathery

Galen Tromble
  • General overview/update
  • MRIP - Project Updates
  • National Standard 2
    • Working Group
    • 600.315
    • Workshop Report
  • Revised NEPA/MSA Procedures
  • Annual catch limit and accountability measure guidance
Presentations & Handouts
Marine Recreational Information Program
MRIP Project Updates
National Standard 2 Guidelines: Update on NS2 Revision
Sec. 600.315 National Standard 2 -- Scientific Information
Report of a National Workshop on Developing Best Practices for SSCs
Revisions to the National Standard 1 Guidelines: Guidance on Annual Catch Limits and Other Requirements
10:00 - 10:15     - Break -     (15 min)  
10:15 - 12:00
(105 min)
Council Reports
 
Council Chairs
  • ACLs – Status of implementation for 2010 & 2011
  • Ending overfishing – Measures in FMPs or plans for each stock
  • Rebuilding status – Progress toward targets for each stock
Presentations & Handouts
Caribbean FMC Report North Pacific FMC, North Pacific 2
Gulf of Mexico FMC Report Pacific FMC Report
Mid-Atlantic FMC Report South Atlantic FMC Report
New England FMC Report Western Pacific FMC Report
12:00 - 1:30     - Lunch -     (90 min)  
1:30 - 2:30
(60 min)
Disconnects with Stock Assessment Criteria/Stock Assessment/ Stock Status Reporting
 
Galen Tromble
Presentations & Handouts
Status Determination Criteria Stock Assessments and Status Reporting
2:30 - 3:30
(45 min)
Marine Debris and Derelict Fishing Gear
 
Holly Bamford
Presentations & Handouts
Marine Debris and Derelict Fishing Gear: The Importance of Understanding the Impacts to Fisheries and Finding Solutions
3:30 - 3:45     - Break -     (15 min)  
3:45 - 4:15
(60 min)
Contractor Badges for Council Members/Staff
 
Alan Risenhoover
Bill Chappell
4:15 - 4:30
(15 min)
Wrap Up Alan Risenhoover
4:30     - Adjourn -