FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


Email Newsletter icon, E-mail List icon Sign up for FishNews

May 2012 CCC Meeting

2012 Council Coordination Committee Meeting
Mauna Lani Bay Hotel  •  Kohala Coast, HI
May 1-3, 2012
 
<< Back to CCCAGENDA
Tuesday - May 1, 2012
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
1:30 - 1:45
(15 min)
Welcome and Introductions
Manuel Duenas
Samuel Rauch
Welcome/Introductions by WPFMC Chairman Manuel Duenas & Samuel Rauch, Acting Asst. Administrator for NOAA Fisheries
1.1 May 2012 CCC Meeting Agenda
1.2 Federal Register Public Notice
1.3 CCC Meeting Statement
1.4 CCC Participant List
1:45 - 2:05
(20 min)
Opening Remarks
Sen. Daniel K Inouye (Invited)
2:05 - 2:25
(20 min)
Report from the US Coast Guard
Robert J Papp Jr, Admiral (Invited)
2:25 - 2:45
(25 min)
CCC Group Photograph
 
2:45 - 3:00     - Break -     (15 min)   
3:00 - 5:30
(2 hr 30 min)
Council Reports: Status of Implementing Magnuson-Stevens Act Provisions and Other Current Activities
Chairmen/EDs
2.1 NEFMC Summary Report
2.2 MAFMC Summary Report
2.3 SAFMC Summary Report
2.4 CFMC Summary Report
2.5 GMFMC Summary Report
2.6 PFMC Summary Report
2.7 WPFMC Summary Report
2.8 NS1 Guidelines Advance Notice of Proposed Rule
5:30     - Adjourn -
Wednesday - May 2, 2012
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:00 - 9:00
(60 min)
Panel Presentation and Discussion (TelCon)
Kitty Simonds
Gina Schultz
"Endangered Species Act Jeopardy Determination in Fisheries Management: Past, Present and Future"
    1. Overview and Introduction (Moderator)
    2. Panel Presentations
3.1.1 Endangered Species Act Jeopardy Determinations in Fisheries Management: Past, Present, and Future
3.1.2 Panelist Abstracts
3.1.3 Panelist Biographies
3.2.1 Case history: Hawaii longline fishery & sea turtle interaction
3.2.2 Gulf of Mexico Reef Fish Fishery: ESA Section 7 Case Study
3.2.3 Endangered Species Litigation and the Importance of Data
3.2.4 Endangered Species and Litigation Realities
3.2.5 Science and Credible Policy Determinations
9:00 - 10:00
(60 min)
Panel Discussion
Sam Pooley
10:00 - 10:15     - Break -     (15 min)   
10:15 - 11:00
(45 min)
Administration's Activities on CMSP/NOC Sam Rauch
Paul Howard
4.0 Administration’s activities on CMSP/NOC Discussion Points
4.1 CMSP Activities
4.2 Administration Activities on Coastal and Marine Spatial Planning & National Ocean Council -- Update
4.3 Background Paper on the National Ocean Policy and Coastal and Marine Spatial Planning
4.4 Letter: Businesses to NOP Chairman Rogers
4.5 Letter: US House Committee to NOP Chairman Rogers
4.6 Memo: NOP Implementation Guidance for FY 2013 Budget
4.7 NROC CMSP Workshop Summary
4.8 Another Step Toward Ocean Stewardship
11:00 - 12:00
(60 min)
Stock Assessments MAC
Chris Moore
Rick Methot
    1. National SSC IV
      i.
ii.
Recommendations
Formation of Working Group
    2. Next Generation Stock Assessment Priorities
      i.
ii.
FATE (Getting environmental info into assess)
AST (Using AST to get better assessment data)
    3. Prioritizing Assessments
      i.
ii.
Using Best Available Science: Right Sizing the Approach
Allocating Resources to Support Assessments
5.0 Synopsis of Stock Assessment Issues
5.1.i1 4th National SSC Workshop Proceedings
5.1.i2 4th National SSC Workshop Report Presentation
5.1.ii1 Status of SSC Working Groups
5.2.1 Stock Assessment Update Presentation
5.2.2 Stocks Assessed by NMFS
12:00 - 1:30     - Lunch -     (90 min)   
1:30 - 2:15
(45 min)
Bycatch, Cooperative Research, Habitat, 5-year Council Research Plan  Funding Opportunities for these Programs Sam Rauch
6.0 Synopsis of Bycatch,Cooperative Research, Habitat Issues
6.1 NEFMC 5-Year Research Priorities
6.2 MAFMC 5-Year Research Priorities
6.3 SAFMC Research Priorities
6.4 GFMC 5-Year Research Priorities
6.5 NPFMC 5-Year Research Priorities
6.6 PFMC Research Priorities
6.7 WPFMC 5-Year Research Priorities
6.1.1 11th National Stock Assessment Workshop Proceedings
6.1.2 NMFS Habitat Assessment Improvement Plan
6.1.3 Letter: WPFMC to NMFS-OST re: Cooperative Research
6.1.4 Letter: NMFS-OST to WPFMC Reply
6.1.5 Bycatch Reduction Engineering Program Call for Proposals
2:15 - 3:00
(45 min)
Bob Mahood
Report on the Success of MPAs for Fisheries
7.1 MPAs in the South Atlantic Region PPT
7.2 Effectiveness of MPAs for Fisheries Management in W.Pacific
7.3 EO13178-NWHI Coral Reef Ecosystem Reserve
7.4 EO13196-NWHI Coral Reef Ecosystem Reserve Final
7.5 77 FR 23464-MPA List Update
7.6 Guam Restricted Access Map
7.7 WPR Marine Protected Areas
3:00 - 4:00
(60 min)
President Obama's EO on Improving Regulation and Regulatory Review; (E.O. 13563)
Kitty Simonds
8.1 EO 13563 - Improving Regulation and Regulatory Review
8.2 76 FR 13549-Request for Information on Regulatory Burden
8.3 WPFMC Comments on Regulatory Burden
8.4 EO 13563 Presentation
8.5 NPFMC Comment Letter on EO 13563
4:00     - Adjourn -
Thursday - May 3, 2012
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:00 - 8:45
(45 min)
Report on Legislation Congressional
9.1 WPFMC Congressional Legislation Report
9.2 MA Senator John Kerry - Press Room
8:45 - 9:30
(45 min)
Litigation Kathryn Kempton
    1. RFMC General Counsel Representation
    2. Update on Lawsuits
10.1 Legal Representation Excerpt from GMFMC to Adam Issenberg
9:30 - 10:15
(45 min)
Marginalization of Fisheries Through Competing Acts/ Authorities  (MMPA, ESA, Sanctuaries, Monuments) WP Council
11.1 Marginalization of fisheries through competing Acts
11.2 Marginalization of fisheries through competing Acts Presentation
10:15 - 10:30     - Break -     (15 min)   
10:30 - 11:00
(30 min)
Communities and Indigenous Issues WP Council
12.1 EO 13602 on Strong Communities
12.2 Addressing the Mandates of EO 13602
11:00 - 12:00
(60 min)
International Fisheries Management (TelCon) Russell Smith
    1. Leveling the Playing Field for Domestic Fisheries
    2. Increasing Domestic Production to Reduce Trade Deficits
13.0 International Fisheries Management Discussion Points
13.1 Letter: NMFS on WCPFC 8 Outcomes
13.1.1 International Actions to Reduce IUU Fishing Presentation
13.2.1 An Overview of Seafood Consumption and Supply Sources: Hawaii vs US
12:00 - 1:30     - Lunch -     (90 min)   
1:30 - 2:30
(60 min)
Budgets Gary Reisner
Lindsay Fullenkamp
    1. FY2012: Status of Council Funding
    2. FY2013: Update
           (i) CCC Position on President's Budget
14.1 CCC Budget Issues Presentation
14.2 Relative Funding of NMFS-RFMCs Slide
2:30 - 3:30
(60 min)
Communications
Councils/NMFS
Laurel Bryant
Don McIsaac
    1. NOAA Fisheries Activities (TelCon)
    2. RFMC-Council Coordination Reccommendations
    3. NC3 Conference 3 (MONF3)
15.1 FMC communications meeting agenda
15.1.1 Opportunities for Collaboration Presentation
15.2 Synopsis of Communications Issues
15.3.1 Managing Our Nations Fisheries 3 Purpose Statement
15.3.2 Managing Our Nations Fisheries 3 Schedule
3:30 - 3:45     - Break -     (15 min)   
3:45 - 4:20
(35 min)
Program Review Carrie Selberg
Don McIsaac
    1. DOC IG Review of NOAA Fisheries and FMC Fishery Rule Making Process and Transparency of Process Under MSA
    2. Electronic Monitoring
16.1.1 Part 1 - MSA background and overview
16.1.2 Part 2 - Council and Process
16.1.3 Part 3 - Evolution of the process and Improvements
16.2.1 PFMC Electronic Monitoring Discussion Paper
16.2.2 Electronic Logbook Reporting in the Western Pacific Region
16.2.3 Electronic Video Monitoring Currently Implemented Worldwide
16.2.4 Meeting Monitoring Priorities in US Fisheries Presentation
4:20 - 4:45
(25 min)
MAFMC Visioning Project Rick Robbins
17.1 MAFMC Visioning Presentation
4:45 - 6:00
(75 min)
Administrative Matters Stephen Bortone
Adam Issenberg
Manuel Duenas
    1. Freedom of Information Act Requests
    2. Technology - Virtual PH/Scoping vs. Travel
  3. Professional Liability
  4. Other Business and Next Annual CCC Meeting
18.1 Fishery Management Council legal issues
18.4.1 WPFMP Council Member Nominations
6:00     - Adjourn -