FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


Email Newsletter icon, E-mail Newsletter icon, Email List icon, E-mail List icon Sign up for FishNews

February 2013 CCC Meeting

2013 Council Coordination Committee Meeting
Sheraton Hotel  •  Cypress Ballroom  •  Silver Spring, MD
February 20-21, 2013
 
<< Back to CCCAGENDA
Wednesday - February 20, 2013
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
9:00 - 9:20
(20 min)
Welcome and Opening Remarks
Dan Wolford
Sam Rauch
9:20 - 9:30
(10 min)
Report on Kona meeting actions and issues Kitty Simmonds
Presentation:
Summary of CCC May 2012 Outcome Statements and Recommendations
9:30 - 10:30
(60 min)
Council Reports on Status of Implementing MSA Provisions and Other Current Activities of Interest Chairmen / EDs
 • Top three priorities
 • New species status designations, rebuilding plans, or mgmt approaches
 • Problems/concerns/other issues
Presentations:
Caribbean FMC Report New England FMC Report
Gulf of Mexico FMC Report South Atlantic FMC Report
Mid-Atlantic FMC Report Western Pacific FMC Report
10:30 - 10:45     - Break -     (15 min)   
10:45 - 11:15
(30 min)
Council Reports Continued
Chairmen / EDs
11:15 - 12:15
(60 min)
Budget
Gary Reisner
  • FY2013: Status, Council Funding
  • FY2014: Update
  • Longer Term Discussion
  • National Appeals Office
Presentation:
Management and Budget Presentation to the Council Chairs Committee
12:15 - 1:45     - Lunch -     (90 min)   
1:45 - 2:30
(75 min)
Councils/Marine Fisheries Advisory Committee Endangered Specied Act Working Group Update
Julie Morris
(teleconference)
Presentations:
Case Study i Marine Fisheries Advisory Committee Endangered Species Act Working Group Terms of Reference
Case Study ii
Case Study iii
2:30 - 3:30
(60 min)
National Standard 1 Update Galen Tromble
Presentation:
National Standard 1 Guidelines Update
3:30 - 3:45     - Break -     (15 min)   
3:45 - 4:30
(45 min)
NOAA/NOAA Fisheries Policy on National Environmental Protection Act (NEPA) Steve Leathery
Presentations:
MEMO: NEPA Compliance for Council-initiated Fishery Management Actions under the MSA
Introduction to NMFS Policy Directive:NEPACompliance for Fishery Mgmt Actions under the MSA
CCC Letter to NMFS on NEPA Policy Directive
4:30 - 5:30
(60 min)
Fisheries Allocation
Sam Rauch
Presentations:
Marine Fishery Allocation Issues Presentation
Marine Fishery Allocation Issues Report
5:30     - Adjourn -
Thursday - February 21, 2013
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
9:00 - 9:45
(45 min)
Update on Inspector General Report on MSA Rulemaking
Emily Menashes
 Presentations:
OIG Action Plan
NOAA Needs to Continue Streamlining the Rulemaking Process & Improve Transparency & Consistency in Fisheries Management (FINAL REPORT NO. OIG-13-011-A)
9:45 - 10:15
(30 min)
National Science Programs Review
Richard Merrick
 Presentation:
NOAA Fisheries Science Program Reviews
10:15 - 10:30     - Break -     (15 min)   
10:30 - 11:30
(60 min)
Electronic Monitoring of Fisheries
Mark Holliday
 Presentations:
Electronic Monitoring: Toward a Cost-Effective and Regionally-Appropriate Strategy for Fishery-Dependent Monitoring
Electronic Monitoring White Papers
Electronic Monitoring Annotated Agenda
Fisheries Monitoring Roadmap
11:30 - 12:00
(30 min)
Fisheries Litigation Update
Adam Issenberg
 Presentations:
Guidance to Council Coordination Committee (CCC) Regarding Meetings
Letter to CCC Chairman Dan Wolford from Sam Rauch
Terms of Reference for the CCC
CCC Litigation Update
12:00 - 1:30     - Lunch -     (90 min)   
1:30 - 2:30
(60 min)
Council records retention, Freedom of Information Act (FOIA), and meeting guidance
Sam Rauch
2:30 - 3:15
(45 min)
MSA Reauthorization
All
 Presentations:
Positions of RFMC Chairs on Reauthorization of the MSA
Sumary Table of Councils' 2005 and 2006 positions
3:15 - 3:30     - Break -     (15 min)   
3:30 - 4:15
(60 min)
Managing Our Nation's Fisheries (MONF) 3 Conference
Don McIsaac
  • Conference structure review
  • CCC consideration of MONF3 results
  • Questions
 Presentations:
MONF3 Schedule
CCC and MONF3 Schedule
MONF3 Conference Purpose Statement, Session Themes, and Focus Topics
MONF3 Session 1: Improving Fishery Management Essentials
MONF3 Session 2: Advancing Ecosystem-Based Decision Making
MONF3 Session 3: Providing for Fishing Community Stability
4:15 - 4:30
(15 min)
Recognition of service to fisheries

Dan Wolford
Sam Rauch

  • Paul Howard
  • Steve Bortone
  • Gloria Thompson
4:30 - 5:00
(45 min)
Other business, updates and next annual CCC meeting
Dan Wolford
Presentation:
May 2013 CCC Agenda  -DRAFT-
5:00     - Adjourn -