FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


May 2016 CCC Meeting

2016 Council Coordination Committee Meeting
Frenchman's Reef & Morning Star Marriott Beach Resort  •  St. Thomas, USVI
May 24-26, 2016
 
<< Back to CCC AGENDA
 
Tuesday - May 24, 2016
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
9:00 - 4:00
 
Meeting Registration  
 
4:00    - Registration Closed-
Wednesday - May 25, 2016
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
9:00 - 10:00
(60 min)
Welcome/Introductions
Carlos Farchette
Eileen Sobeck
- NMFS Update
- NMFS Science Update on Coral Work in the Caribbean
10:00 - 10:20
(20 min)
Recreational Fisheries Update
Russell Dunn
Recreational Fisheries: A Priority in Motion at NOAA
10:20 - 10:35    - BREAK -   (15 min)
10:35 - 11:30
(55 min)
FY16-17 Budget Updates
Brian Pawlak
Management and Budget Update
11:30 - 12:00
(30 min)
Legislative Update
Dave Whaley
 
12:00 - 1:30    - LUNCH -   (90 min)
1:30 - 2:00
(30 min)
EBFM Road Map (Plan for Implementation)
Sam Rauch
Heather Sagar
Ecosystem-based Fisheries Management Road Map
  EBFM Road Map
  EBFM Policy
2:00 - 3:00
(60 min)
Council Definition of OY and Update on NSI
CCC
Sam Rauch
  SAFMC: Council Definition of Optimum Yield
  PFMC: Council Definition of Optimum Yield
3:00 - 3:15    - BREAK -   (15 min)
3:15 - 4:15
(60 min)
Catch Share Update Review
Alan Risenhoover
Kelly Denit
Draft Guidance for Conducting 5/7 Year Reviews of Catch Share Programs
  Draft Guidance Handout
4:15 - 5:00
(45 min)
Bycatch Discussion
Sam Rauch
CCC
-  SBRM Rule Status Update
-  Council Discussion & Comments on Bycatch Strategy
  SBRM Comments: GMFMC | NEFMC | NPFMC | SAFMC | WPFMC
  NEFMC Bycatch Strategy Letter
  Draft National Bycatch Reduction Strategy
5:00    - ADJOURN -
Thursday - May 26, 2016
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:30 - 9:15
(45 min)
New Operational Guidelines and the Regional Operation Agreements
Chuck Tracy
Alan Risenhoover
Operational Guidelines and Regional Operation Agreements
  Operational Guidelines and ROAs
9:15 - 10:00
(45 min)
EM/ER Regional Implementation Update
Jane DiCosimo
Kelly Denit/CCC
Electronic Technologies Funding FY16
Electronic Monitoring Update for the Pacific Council
Update on Southeast Region EM/ER Activities
West Coast Region Groundfish EM Cost Estimates
10:00 - 10:15    - BREAK -   (15 min)
10:15 - 11:00
(45 min)
Essential Fish Habitat Summit Update
Bill Tweit
Terra Lederhouse
National Essential Fish Habitat Summit
  EFH Summit Agenda
11:00 - 11:30
(30 min)
Update on Conflict of Interest Regulations Project
Adam Issenberg
 
11:30 - 12:00
(30 min)
Communications Group Report
Kitty Simonds
Council Communications Group Meeting Report
12:00 - 1:30    - LUNCH -   (90 min)
1:30 - 3:00
(90 min)
Compliance with NS2: BSIA used by Council/NMFS for stock status determination, specifications (OFL/ABC/ACL), and model selection
Tom Nies
Greg Waugh
Jane DiCosimo
- Issue and examples
- Agency process to determine BSIA for Stock Status
Determining, Documenting and Using the Best Scientific Information Available
How Does the Agency Comply With National Standard 2 While Reviewing Council Actions?
  NEFMC Comments to Framework 53 Proposed Rule
  NEFMC Letter to NEFSC on NS2
  SAFMC Gag Issue: SSC determined overfishing; NMFS determined not overfishing
3:00 - 3:15    - BREAK -   (15 min)
3:15 - 3:45
(30 min)
SSC Subcommittee
- Agenda Items for 2017 Meeting
  SCS Meeting Summary PRMC Report
3:45 - 4:15
(30 min)
Other Business
  Draft CCC Outcomes Statement and Recommendations-Marine National Monuments
4:15 - 4:45
(30 min)
Next CCC Meeting (2017)
Tom Nies
 
4:45    - ADJOURN -