FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


May 2017 CCC Meeting

2017 Council Coordination Committee Meeting
The Beauport Hotel  •  Gloucester, MA
May 16-18, 2017
 
<< Back to CCC AGENDA
   
 
Monday - May 15, 2017
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
1:00 - 4:00
 
Registration  
 
4:00    - Registration Closed-
Tuesday - May 16, 2017
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:30 - 8:45
(15 min)
Welcome/Introductions
Dr. John Quinn
Samuel Rauch
 
8:45 - 9:15
(30 min)
NMFS Update and FY17 Priorities
- Catch Share Program Review Policy Guidance
Samuel Rauch
 
Presentation
9:15 - 10:45
(90 min)
Council Round Robin
Council Reps
Gulf of Mexico Council
Mid-Atlantic Council
New England Council
North Pacific Council
Pacific Council
South Atlantic Council
10:45 - 11:00    - BREAK -   (15 min)
11:00 - 12:00
(60 min)
EM/ER Cost Allocation
Kelly Denit
 
 
Electronic Monitoring Cost Allocation
12:00 - 1:15    - LUNCH -   (75 min)
1:15 - 1:45
(30 min)
Legislative Update
Dave Whaley
Presentation
1:45 - 2:45
(60 min)
Legislative Work Group Report
- MSA Reauthorization
Gregg Waugh
 
 
Legislative Workgroup Overview Session
Pacific Council Comments on H.R. 200
Legislative Workgroup Meeting Report-March 31, 2017
Legislative Workgroup Meeting Report-April 21, 2017
CCC Draft MSA Working Paper (with track changes)
CCC Draft MSA Working Paper
CCC Section-by-Section Analysis of H.R. 200
H.R. 200 Complete Bill
H.R. 2023 - The Modern Fishing Act of 2017
2:45 - 3:00    - BREAK -   (15 min)
3:00 - 4:00
(60 min)
Legislative Work Group Report (continued)
Gregg Waugh
Presentation
4:00 - 4:45
(45 min)
National Monuments and Sanctuaries
Kitty Simonds
Presidential Executive Order Implementing an America-First Offshore Energy Strategy
Presidential Executive Order on the Review of Designations Under the Antiquities Act
DOI Press Release on Monument Review
CCC Letter to President Trump
NOAA's Regulation of Fishing in National Marine Sanctuaries
Protocol for Cooperative Sanctuary Management
Regulating Fishing Activity in the SBNMS
4:45 - 5:00
(15 min)
Review/Follow-Up
Dr. John Quinn
 
 
5:00    - ADJOURN -
Wednesday - May 17, 2017
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:30 - 9:30
(60 min)
NOAA GC Overview of Recent Legal Actions
Adam Issenberg
Fisheries Litigation Update
9:30 - 10:30
(60 min)
Conflict of Interest Policy Guidance
Adam Issenberg
Presentation
10:30 - 10:45    - BREAK -   (15 min)
10:45 - 11:45
(60 min)
Science Update
- Best Scientific Information Available
- Stock Assessment Improvement Plan
Dr. Cisco Werner
BSIA Draft Document Presentation
Framework for Determining that Fishery Management Decisions are Based on BSIA
Implementing a Next Generation Stock Assessment Enterprise
11:45 - 12:15
(30 min)
SCS-6 Update
Chuck Tracy
SCS Planning Progress Report
12:15 - 1:30    - LUNCH -   (75 min)
1:30 - 2:45
(75 min)
Recreational Fisheries Overview
- Round Table Summaries
- Alternative Management Concepts
- ACL Tracking
- Catch Estimation
Russell Dunn
Dr. Cisco Werner
Andy Strelcheck
Gregg Waugh
Topic Overview
Saltwater Recreational Fisheries Update
2:45 - 3:00    - BREAK -   (15 min)
3:00 - 4:00
(60 min)
Council Habitat Initiatives
Dr. Chris Moore
Michelle Bachman
Jessica Coakley
Habitat Work Group Update
Council Habitat Initiatives Overview
4:00 - 5:00
(60 min)
Enforcement Overview
James Landon
Commander Jay Caputo
NOAA Fisheries Enforcement Programs and Operations
U.S. Coast Guard Fisheries Law Enforcement
U.S. Coast Guard Living Marine Resource Enforcement Activities for FY16
5:00 - 5:15
(15 min)
Review/Follow-Up
 Dr. John Quinn
 
5:15    - ADJOURN -
Thursday - May 18, 2017
TIME DISCUSSION ITEM PRESENTER
8:30 - 9:30
(60 min)
National Standard 1 Guidelines
- Questions and Clarifications
Alan Risenhoover
Emily Menashes
NS1 Presentation
CCC NS1 Questions
Questions and Responses
9:30 - 10:30
(60 min)
Management and Budget Update
Brian Pawlak
 
Management and Budget Update
10:30 - 10:45    - BREAK -   (15 min)
10:45 - 11:30
(45 min)
Fishery Independent Data Funding Outlook
Brian Pawlak
Session Overview
Fishery Independent Data Funding
11:30 - 12:00
(30 min)
International Negotiations and Appointments
Kitty Simonds
International Negotiations and Appointments
North Pacific Fisheries Convention Letter
12:00 - 1:15    - LUNCH -   (75 min)
1:15 - 1:45
(30 min)
Follow-Up on Previous CCC Discussions
Dr. John Quinn
Presentation
1:45 - 2:30
(45 min)
Regulatory Review
- E.O. 13777
Alan Risenhoover
Regulatory Reform E.O.'s and Current Regulatory Reviews
E.O. 13771
E.O. 13777
E.O. 13771 Guidance
2:30 - 2:45    - BREAK -   (15 min)
2:45 - 3:30
(45 min)
Council Work Group Discussion
- Report of AO Meeting
- Report of Senior Staff Meeting
- Work Group Organization
Michael Collins
Chris Kellogg
Tom Nies
CCC Work Groups
3:30 - 4:30
(60 min)
Meeting Wrap-Up/Next Meeting Planning
Dr. John Quinn
Presentation
4:30    - ADJOURN -