FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


Email Newsletter icon, E-mail List icon Sign up for FishNews

2012 Council Training

2012 Council Member Training
Sheraton Hotel • Magnolia Ballroom • Silver Spring, MD
October 23-25, 2012
 
 << Back to TrainingAGENDA
Tuesday - October 23, 2012
TIMESUBJECTPRESENTER
8:00 - 8:30    - Breakfast -     (30 min)  
8:30 - 8:35
(5 min)
Introduction: Goals and Purposes of Council Training,
Review of Training Manual, Logistics

MSA Sec. 302 (k)(1)(H)
 
William Chappell
Tara Scott

Sustainable Fisheries
8:35 - 8:50
(15 min)
Welcome from the Deputy Assistant Administrator for Regulatory ProgramsAlan Risenhoover
Acting Deputy Assistant Administrator for Regulatory Programs
Module 1Councils Role & Responsibilities
8:50 - 9:30
(40 min)
Introduction to the Magnuson-Stevens Act (MSA) Establishment of the Councils
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)
 
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
  •Introduction to the MSA
9:30 - 10:30
(60 min)
Council Process and Development of Fishery Management Plans Administrative Record
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (G)
 
Chris Oliver
Executive Director,
North Pacific Fishery Management Council
  •Council Process Presentation
10:30 - 10:45    - Break -     (15 min)  
10:45 - 11:45
(60 min)
Conflict of Interest and Disclosure Provisions, Rules of Conduct, Lobbying Restrictions, and Other legal Requirements of All Council Members
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)
 
Will Jacobi
Office of the Assistant General Counsel for Administration
  •Ethics Rules for Fishery Mangement Councils
11:45 - 1:15    - Lunch -     (90 min)  
1:15 - 1:30
(15 min)
Introduction to Fisheries Communication OfficeKate Naughten
Director, Office of Communications
  •Office of Communications Presentation to New Council Members: Communications 101
1:30 - 2:15
(45 min)
Legal and Regulatory Requirements & Building
an Administrative Record

MSA Sec. 302 (k)(1)(F)
 
Katie Renshaw
General Counsel, Fisheries
  •Building an Administrative Record: Legal & Regulatory Requirements
2:15 - 2:30
(15 min)
FOIA - Council Members Responsibilities
 
William Chappell
Sustainable Fisheries
Module 2MSA & Other Applicable Laws
2:30 - 3:15
(45 min)
Magnuson-Stevens Act and 10 National Standards
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)
 
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
  •The National Standards: Ten Policy Objectives
3:15 - 3:30    - Break -     (15 min)  
3:30 - 4:15
(45 min)
National Environmental Policy Act (NEPA)
MSA Sec. 302 (k)(1)(F)
 
Steve Leathery
NMFS Nationa NEPA Coordinator
  •The National Environmental Policy Act of 1969 (NEPA)
4:15 - 4:45
(30 min)
Essential Fish Habitat & Deep Sea Coral Authorities
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)
 
Terra Lederhouse
Habitat Conservation
  •Habitat Protection in the MagnusonStevens Act
4:45 - 5:00
(15 min)
Summary
Discussion; Questions; Recap; Announcements
Moderators
5:00    - Adjourn -
Wednesday - October 24, 2012
TIMESUBJECTPRESENTER
8:00 - 8:30    - Breakfast -     (30 min)  
8:30 - 8:35
(5 min)
Expectations for Day 2Moderators
8:35 - 9:00
(25 min)
Day 1 RefreshModerators
Module 2Continued...
9:00 - 9:45
(45 min)
Protected Resources
MSA Sec. 302 (k)(1)(F)
Endangered Species Act (ESA)
 
Marta Nammack
Kristy Long
Protected Resources
  •ESA Overview
  •Fisheries & the Marine Mammal Protection Act
9:45 - 10:15
(30 min)
Protected Resources Group Activity
 
Marta Nammack
Protected Resources
10:15 - 10:30    - Break -     (15 min)  
Module 3Science Behind Fisheries Management
10:30 - 11:30
(60 min)
Stock Assessments: The Science of Fisheries
MSA Sec. 302 (k)(1)(A)
 
Rick Methot
Science & Technology
  •Stock Assessments in Support of U.S. Fisheries
11:30 - 12:15
(45 min)
Stock Assessment ExerciseRick Methot
Science & Technology
12:15 - 1:45    - Lunch -     (90 min)  
1:45 - 2:45
(60 min)
Annual Catch Limits (ACL) & Accountability Measures
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (E)
 
Regina Spallone
Sustainable Fisheries
  •Annual Catch Limits & Accountability Measures
2:45 - 3:15
(30 min)
ACL Group Activity
 
Regina Spallone
Sustainable Fisheries
3:15 - 3:30    - Break -     (15 min)  
3:30 - 4:00
(30 min)
Design & Use of Catch Shares Under the MSA
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (I)
 
Kelly Denit
Sustainable Fisheries
  •Design and Use of Catch Shares under the Magnuson-Stevens Act
4:00 - 4:30
(30 min)
Ecosystem Based Fisheries Management
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)
 
Kenric Osgood
Science & Technology
  •Ecosystem-Based Fisheries Management
Module 4Other Factors Affecting Management Decisions
4:30 - 5:00
(30 min)
International Fisheries Issues Impacting Councils
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)
 
Jean-Pierre Ple
International Affairs
  •International Affairs
5:00 - 5:30
(30 min)
Summary
Discussion; Questions; Mock Council Assignments; Announcements
Moderators
5:30    - Adjourn -
Thursday - October 25, 2012
TIMESUBJECTPRESENTER
8:00 - 8:30    - Breakfast -     (30 min)  
8:30 - 8:35
(5 min)
Expectations for Day 3Moderators
8:35 - 8:45
(10 min)
Day 2 Refresh 
Module 4Continued...
8:45 - 9:15
(30 min)
Recreational Fisheries Data Improvements & Policy Discussion
MSA Sec. 302 (k)(1)(I)
 
Russ Dunn
Natl Policy Advisor for Recreational Fisheries
  •Recreational Fisheries Discussion
9:15 - 9:55
(40 min)
Economic Analysis
MSA Sec. 302 (k)(1)(C)
 
Rita Curtis
Science and Technology
  •Economic Analysis
9:55 - 10:35
(40 min)
Guidance for Use of Social Science in Fishery Management
MSA Sec. 302 (k)(1)(C)
 
Trish Clay
Northeast Fisheries Science Center
  •Guidance for the Use of Social Science in Fishery Management
10:35 - 10:45    - Break -     (10 min)  
10:45 - 11:15
(30 min)
Catch Shares Group ActivityKelly Denit
Sustainable Fisheries
11:15 - 12:00
(45 min)
Federal Tribal Trust Responsibilities in Context of the MSA
MSA Sec. 302 (k)(1)(D)
 
Dr. Gary Sims
Northwest Regional Office
  •Federal Tribal Trust Responsibilities in the Context of the MSA
12:00 - 1:15    - Lunch -     (75 min)  
1:15 - 2:00
(45 min)
Fisheries Enforecement NOAA/USCG
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)
 
Bruce Buckson
Director, NMFS Enforcement
Dan Schaeffer
Fisheries Enforcement, US Coast Guard
  •NOAA Fisheries Enforcement Programs and Operations
  •Fisheries Enforcement
2:00 - 2:30
(30 min)
Putting It All Together
MSA Sec. 302 (k)(1)(G)
 
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
  •Putting It All Together
  •Fishery Management Timeline Options
  •Timelines Options Explained
  •Hypothetical Fishery Management Regulation with EA
  •Regulation Approval Flowchart
  •Overview of Statutory Timelines
2:30 - 2:45    - Break -     (15 min)  
2:45 - 4:15
(90 min)
Mock Council MeetingModerators
4:15 - 4:30
(15 min)
Summary; Wrap UpModerators
4:30    - Adjourn -