FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


2014 Council Training

2014 Council Member Training
Sheraton Hotel • Magnolia Ballroom • Silver Spring, MD
October 28-30, 2014
 
 << Back to Training AGENDA
Tuesday - October 28, 2014
TIME SUBJECT PRESENTER
8:00 - 8:30     - Breakfast -      (30 min)
8:30 - 8:35
(5 min)
Introduction: Goals and Purposes of Council Training, Review of Training Manual, Logistics
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)  
William Chappell
Tara Scott

Sustainable Fisheries
8:35 - 8:50
(15 min)
Welcome Remarks   Alan Risenhoover
Director, Sustainable Fisheries
MODULE 1:  Council's Role and Responsibilities 
8:50 - 9:30
(40 min)
Introduction to the Magnuson-Stevens Act (MSA) Establishment of the Councils
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB C
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Introduction to the MSA
Handouts
  •   § 600.115 Statement of organization, practices, and procedures (SOPP)
  •   Policy Guidelines for the use of Emergency Rules
9:30 - 10:20
(50 min)
Council Process and Development of Fishery Management Plans
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (G)  TAB D
Jessica Coakley
Mid-Atlantic FMC
Presentation
  •   Council Process and Development of Fishery Management Plans
Handouts
  •   NEFMC   •  MAFMC   •  SAFMC   •  CFMC
  •   GMFMC   •  PFMC   •  NPFMC   •  WPFMC
10:20 - 10:30     - Break -      (10 min)
10:30 - 11:15
(45 min)
Conflict of Interest and Disclosure Provisions, Rules of Conduct, Lobbying Restrictions, and Other Legal Requirements of All Council Members
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB E
Arthur Warren
Asst General Counsel for Administration
Presentation
  •   Ethics Rules for Fishery Mangement Councils
Handouts
  •   Rules of Conduct for Members of Regional Fishery Management Councils
  •   Rules of Conduct for Employees and Advisors of Regional Fishery Management Councils
11:15 - 12:00
(45 min)
Legal and Regulatory Requirements and Building an Administrative Record
MSA Sec. 302 (k)(1)(F)  TAB F
Katie Renshaw
General Counsel, Fisheries
Presentation
  •   Building an Administrative Record: Legal & Regulatory Requirements
Handouts
  •   2011 WL 6748501 (N.D.Cal.)
  •   2013 WL 6354421 (N.D.Cal.)
12:00 - 1:30     - Lunch -      (90 min)
1:30 - 1:40
(10 min)
Introduction to Fisheries Communication Office   Laurel Bryant
Communications
Presentation
  •   Introduction to Fisheries Communications
1:40 - 2:40
(60 min)
Parlimentary Procedures   Collette Collier Trohan
A Great Meeting, Inc.
Presentation
  •   TBA
2:40 - 2:50
(10 min)
FOIA - Council Members Responsibilities   William Chappell
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Freedom of Information Act (FOIA)
Handout
  •   Freedom of Information Act 30-125-Annex A
MODULE 2:  MSA & Other Applicable Laws 
2:50 - 3:35
(45 min)
Magnuson-Stevens Act and 10 National Standards
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB G
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   The National Standards: Ten Policy Objectives
Handouts
  •   NMFS National Standards Guidelines
  •   Review of Recent Court Rulings
3:35 - 3:45     - Break -      (10 min)
3:45 - 4:15
(30 min)
National Environmental Policy Act (NEPA)
MSA Sec. 302 (k)(1)(F)  TAB H
Steve Leathery
NMFS National NEPA Coordinator
Presentation
  •   The National Environmental Policy Act of 1969 (NEPA)
4:15 - 4:45
(30 min)
Essential Fish Habitat (EFH) & Deep Sea Coral Authorities
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB I
Terra Lederhouse
Habitat Conservation
Presentation
  •   Habitat Protection in the Magnuson-Stevens Act
4:45 - 5:00
(15 min)
Summary  
Discussion; Questions; Recap; Announcements
Moderators
5:00     - Adjourn -
Wednesday - October 29, 2014
TIME SUBJECT PRESENTER
8:00 - 8:30     - Breakfast -      (30 min)
8:30 - 8:35
(5 min)
Expectations for Day 2   Moderators
8:35 - 9:00
(25 min)
Day 1 Refresh   Moderators
MODULE 2:  Continued...
9:00 - 9:45
(45 min)
Protected Resources
MSA Sec. 302 (k)(1)(F)  
Marta Nammack
Kate Swails
Protected Resources
Presentation
  •   Endangered Species Act (ESA) Overview TAB J
  •   Fisheries & the Marine Mammal Protection Act (MMPA) TAB K
9:45 - 10:15
(30 min)
Protected Resources Group Activity   Marta Nammack
Kate Swails
10:15 - 10:30     - Break -      (15 min)
MODULE 3:  Science Behind Fisheries Management  
10:30 - 11:30
(60 min)
Stock Assessments: The Science of Fisheries
MSA Sec. 302 (k)(1)(A)  TAB L
Richard Methot
Science & Technology
Presentation
  •   Stock Assessments in Support of U.S. Fisheries
11:30 - 12:15
(45 min)
Stock Assessment Exercise   Richard Methot
12:15 - 1:45     - Lunch -      (90 min)
1:45 - 2:45
(60 min)
Annual Catch Limits (ACL) & Accountability Measures
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (E)  TAB M
Regina Spallone
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Annual Catch Limits and Accountability Measures
2:45 - 3:15
(30 min)
ACL Group Activity   Regina Spallone
3:15 - 3:30     - Break -      (15 min)
3:30 - 4:00
(30 min)
Design & Use of Catch Shares Under the MSA
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (I)  TAB N
Galen Tromble
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Design and Use of Catch Shares Under the MSA
4:00 - 4:30
(30 min)
Catch Shares Group Activity   Galen Tromble
4:30 - 5:00
(30 min)
Ecosystem-Based Fisheries Management
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)  TAB O
Kenric Osgood
Science & Technology
Presentation
  •   Ecosystem-Based Fisheries Management
5:00 - 5:30
(30 min)
Summary  
Discussion; Questions; Announcements
Moderators
5:30     - Adjourn -
Thursday - October 30, 2014
TIME SUBJECT PRESENTER
8:00 - 8:30     - Breakfast -      (30 min)
8:30 - 8:35
(5 min)
Expectations for Day 3   Moderators
8:35 - 8:45
(25 min)
Day 2 Refresh   Moderators
MODULE 4:  Other Factors Affecting Management Decisions 
8:45 - 9:15
(30 min)
Recreational Fisheries Data Improvements & Policy Discussion
MSA Sec. 302 (k)(1)(I)  TAB P
Danielle Rioux
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Recreational Fisheries Discussion
9:15 - 10:00
(45 min)
Economic Analysis
MSA Sec. 302 (k)(1)(C)  TAB Q
Michael Travis
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Economic Analysis of Regulatory Actions
Handout
  •   Important Economic and Social Issues and Associated Legal Mandates
10:00 - 10:15     - Break -      (15 min)
10:15 - 11:00
(45 min)
Guidance for Use of Social Science in Fishery Management
MSA Sec. 302 (k)(1)(C)  TAB R
Trish Clay
Northeast Fisheries Science Center
Presentation
  •   Guidance for the Use of Social Science in Fishery Management
Handouts
  •   Learning Objective and Key Points for Sociocultural Presentation
  •   Cultural Dimensions of Socioecological Systems: Key Connections and Guiding Principles for Conservation in Coastal Environments
  •   Development of Social Indicators of Fishing Community Vulnerability and Resilience in the U.S. Southeast and Northeast Regions
  •   The Long Voyage to Including Sociocultural Analysis in NOAA’s National Marine Fisheries Service
  •   Putting the seafood in sustainable food systems
  •   Understanding and contextualizing social impacts from the privatization of fisheries: An overview
  •   Some Sociocultural Publications by NMFS and Council Social Scientists or Written under NMFS Contracts or Grants
11:00 - 11:45
(45 min)
Socioeconomic Activity    
11:45 - 1:15     - Lunch -      (90 min)
1:15 - 1:45
(30 min)
International Fisheries Issues Impacting Councils
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)  TAB S
Jean-Pierre Plé
International Affairs
Presentation
  •   International Issues
Handouts
  •   International Affairs - List of Acronyms
  •   Regional Summaries
1:45 - 2:15
(30 min)
Marine Aquaculture Issues Affecting Councils  
 TAB T
Michael Rubino
Aquaculture
Presentation
  •   Marine Aquaculture and Fishery Management Councils
Handout
  •   NOAA Marine Aquaculture Policy
2:15 - 3:00
(45 min)
Fisheries Enforecement NOAA/USCG
MSA Sec. 302 (k)(1)(E) and (H)  TAB U
Matthew Brandt
Acting Director, NMFS Enforcement
CDR Dan Schaeffer
Fisheries Enforcement, USCG
Presentation
  •   NOAA Fisheries Enforcement Programs and Operations
3:00 - 3:15     - Break -      (15 min)
3:15 - 4:00
(45 min)
Putting It All Together
MSA Sec. 302 (k)(1)(G)  TAB V
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
Presentation
  •   Putting It All Together: The Complete Process
Handouts
  •   Fishery Management Timeline Options
  •   Fishery Management Timeline Options Explained
  •   Hypothetical Fishery Management Regulation with EA
  •   Chutes and Ladders
  •   Overview of Statutory Timelines
4:00 - 4:30
(30 min)
Summary  
Discussion; Questions; Announcements
Moderators
5:30     - Adjourn -