FOLLOW US:

Stay connected with us
around the nation »


2016 Council Training

2016 Council Member Training
Sheraton Hotel • Magnolia Ballroom • Silver Spring, MD
November 1-3, 2016
 
 << Back to Training AGENDA

Tuesday - November 1, 2016
 
TIME SUBJECT PRESENTER
 
8:00 - 8:30     - Breakfast -      (30 min)
  8:30 - 8:35
(5 min)
Introduction: Goals and Purposes of Council Training, Review of Training Manual, Logistics Brian Fredieu
Hannah Hafey

Sustainable Fisheries
  8:35 - 8:40
(5 min)
Welcome Remarks   Alan Risenhoover
Director, Sustainable Fisheries
Module 1:  Council's Role and Responsibilities
  8:40 - 9:10
(30 min)
Introduction to the Magnuson-Stevens Act (MSA)
Establishment of the Councils
MSA Sec. 302 (k)(1)(E) and (D)  TAB A
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
» Presentation
  •  Handout: Our Fisheries Management Regime
  •  Handout: Abbreviations and General Terminology
  • Handout: Public Trust Management Issues
  9:10 - 9:40
(30 min)
Council Process and Organization
MSA Sec. 302 (k)(1)(B) and (G)  TAB B
Jessica Coakley
Mid-Atlantic FMC
» Council Process and Organization
  •  FMC Diagrams:
   - NEFMC  - MAFMC  - SAFMC  - CFMC
   - GMFMC  - WPFMC  - PFMC  - NPFMC
 
9:50 - 10:05     - Break -      (15 min)
  10:05 - 11:05
(60 min)
Parliamentary Procedures
MSA Sec. 302 (k)(1)(G)  TAB C
Collette Collier Trohan
A Great Meeting, Inc.
 
  11:05 - 11:45
(40 min)
Overview of the NMFS/Council Operational Guidelines
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB D
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
» Presentation
  •  Handout: Operational Guidelines
  •  Handout: Operational Guidelines - Appendices
  • Handout: Activity
  11:45 - 12:30
(45 min)
Development of FMPs and Regional Operating Agreements
MSA Sec. 302 (k)(1)(E) and (G) TAB E
Jessica Coakley
Mid-Atlantic FMC
» Presentation
  •  Handout: MAFMC; NERO; NEFSC; and OLE Agreement
 
12:30 - 1:30     - Lunch -      (60 min)
  1:30 - 1:50
(20 min)
Rules of Conduct, Lobbying Restrictions, and Other Legal Requirements of All Council Members
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB F
Will Jacobi
DOC Office of the Asst. General Counsel for Administration
» Presentation
  •  Handout: Rules of Conduct for Members
  •  Handout: Rules of Conduct for Employees and Visitors
  1:50 - 2:20
(30 min)
Conflict of Interest and Financial Disclosure Provisions
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB G
Lauren Smoker
NOAA Office of General Counsel
» Presentation
  •  Handout: Statement of Financial Interests
  •  Handout: FAQs
  2:20 - 2:50
(30 min)
Group Activity – Financial Disclosure Requirements Lauren Smoker
 
  •  Handout: Fictional Council and SSC Members
 
2:50 - 3:05     - Break -      (15 min)
Module 2:  MSA & Other Applicable Laws
  3:05 - 3:50
(45 min)
Magnuson-Stevens Act National Standards and NS1 Guidelines
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB H
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
» Presentation
  •  Handout: National Standards Guidelines
  • Handout: National Standard 1 Final Rule
  3:50 - 4:40
(50 min)
Protected Resources
- Endangered Species Act (ESA) - Marine Mammal Protection Act (MMPA)

MSA Sec. 302 (k)(1)(F)  TAB I
Cathy Tortorici
Nancy Young
Protected Resources
» Presentation: ESA
» Presentation: MMPA
  •  Handout: MMPA Background Information
  4:40 - 5:10
(30 min)
Group Activity – Protected Resources Cathy Tortorici
Nancy Young
 
  •  Handout: ESA & MMPA Exercise
  5:10 - 5:20
(10 min)
Summary  
Questions; Recap; Announcements
Moderators
 
5:20     - Adjourn -

 

Wednesday -November 2, 2016
 
TIME SUBJECT PRESENTER
 
8:00 - 8:30     - Breakfast -      (30 min)
  8:30 - 8:40
(10 min)
Expectations for Day 2 & Refresh Moderators

Module 2:  ... Continued
  8:40 - 9:30
(50 min)
National Environmental Policy Act
MSA Sec. 302 (k)(1)(F) TAB J
Gretchen Harrington
Alaska Regional Office
» Presentation
  •  Handout: CEQ MSA Conformity Letter
  9:30 - 10:05
(35 min)
Essential Fish Habitat (EFH) and Deep Sea Corals
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB K
Terra Lederhouse
Habitat Conservation
 » Presentation
 
10:05 - 10:20     - Break -      (15 min)
Module 3:  Science Behind Fisheries Management
  10:20 - 11:20
(60 min)
Economic and Social Science Analysis in Fisheries
MSA Sec. 302 (k)(1)(C)   TAB L
Chad Demarest
Northeast Fishery Science Center
» Presentation
  11:20 - 11:55
(35 min)
Recreational Fisheries Policy and Regional Implementation 
MSA Sec. 302 (k)(1)(I)  TAB M
Russ Dunn
Sustainable Fisheries
 » Presentation
 
11:55 - 1:25     - Lunch -      (90 min)     AA Brownbag
  1:25 - 2:25
(60 min)
Stock Assessment and Support of U.S. Fisheries
MSA Sec. 302 (k)(1)(A)   TAB N
Patrick D. Lynch, Ph.D.
Stock Assessment Coordinator
» Presentation
  2:25 - 3:25
(60 min)
Stock Assessment Group Activity Patrick D. Lynch, Ph.D.
  •  Handout: Stock Assessment Exercise
 
3:25 - 3:40     - Break -      (15 min)
  3:40 - 4:40
(60 min)
Annual Catch Limits (ACL) and Accountability Measures
MSA Sec. 302 (k)(1)(A) and (B)   TAB O
Regina Spallone
Sustainable Fisheries
» Presentation
  4:40 - 5:25
(45 min)
ACL Group Activity Regina Spallone
  • Handout: ACL and AM Exercise
 
5:25     - Adjourn -

 

Thursday - November 3, 2016
 
TIME SUBJECT PRESENTER
 
8:15 - 8:45     - Breakfast -      (30 min)
  8:45 - 9:00
(15 min)
Expectations for Day 3 & Refresh Moderators

Module 4:  Other Factors Affecting Management Decisions
  9:00 - 9:50
(50 min)
Legal and Regulatory Requirements and Building an Administrative Record; FOIA
MSA Sec. 302 (k)(1)(H)   TAB P
Stacey Nathanson
NOAA Office of General Counsel, Fisheries Section
» Presentation
  9:50 - 10:20
(30 min)
Ecosystem Based Fisheries Management
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)   TAB Q
Heather Sagar
Office of Policy
» Presentation
 
10:20 - 10:40     - Break -      (20 min)
  10:40 - 11:10
(30 min)
Electronic Monitoring and Reporting
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)   TAB R
Kelly Denit
Sustainable Fisheries
» Presentation
  11:10 - 11:50
(40 min)
Marine Aquaculture and Fishery Management Councils
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB S
David O'Brien
Aquaculture
» Presentation
  11:50 - 12:40
(50 min)
Fisheries Enforecement NOAA/USCG
MSA Sec. 302 (k)(1)(E)  TAB T
Jim Landon
NMFS Enforcement
LCDR Luke Slivinski
Fisheries Enforcement, USCG
» Presentation: NOAA Fisheries
» Presentation: U.S. Coast Guard
 
12:40 - 1:40     - Lunch on your own -      (60 min)
  1:40 - 2:25
(45 min)
Putting It All Together
MSA Sec. 302 (k)(1)(G)  TAB U
Marian Macpherson
Sustainable Fisheries
» Presentation
  2:25 - 3:00
(35 min)
Summary  
Wrap Up and Questions
Moderators
 
3:00     - Adjourn -